Stel je vraag

Soms zit je even met een vraag of een kwestie met betrekking tot je bedrijf of je werk waar je graag een deskundig antwoord op wilt hebben. Vind je het daarvoor inhuren van een professional te kostbaar? Stel je vraag aan ons en als wij je vraag selecteren gaan wij die - gratis-  voor je op de mail beantwoorden. Het werkt als volgt:

  • stel je vraag als ondernemer, bestuurder, manager, leidinggevende of medewerker. Deze stuur je hier in
  • je vraag gaat over het werk of daaraan gerelateerde vragen
  • je krijgt binnen 24 uur antwoord op je vraag via de mail als wij je vraag selecteren en
  • wij je vraag (en ons antwoord)- anoniem- mogen plaatsen op deze webpagina. Ook andere bezoekers kunnen met ons antwoord op jouw vraag wellicht hun voordeel doen.


Vragen die ons gesteld zijn:

Ik merk dat ik veel weerstand krijg met het doorvoeren van veranderingen, maar die zijn wel noodzakelijk. Hoe kan ik dat het beste doen?

Ik verwijs je graag naar de verandermethode van Kotter.Dit zijn de 8 stappen die je kunt nemen voor succesvolle verandering.1. Overtuig je mensen van de noodzaak van de verandering 2. Formeer een (jouw ondersteunende) werkgroep met enthousiastelingen 3. Definieer heel duidelijk: wáár gaan we heen, en hóe (stapjes!) komen we daar. 4.Communiceer, en nog een keer, en nog een keer. 5. Kom je obstakels tegen, neem ze weg 6. Zorg voor korte-termijn-succesjes en vier deze 7. Tempo erin houden en niet terug zakken in de kussens of de oude patronen 8. Maak de verandering permanent. Meer erover lezen? Lees het boek: Onze ijsberg smelt!

Ik heb sinds kort een leidinggevende functie.Ik vind leidinggeven veel moeilijker dan ik dacht.Heb jullie wat handvatten voor mij?

Jazeker. Goed leiderschap kent de volgende componenten. Word je bewust van deze componenten en voer ze geleidelijk- maar wel consequent- door in je handelen. 1. Luisteren. Je hebt niet voor niets 2(!) oren gekregen. 2. Wees empathisch. Je zult niet de eerste zijn die aan je secretaresse vraagt wie er jarig is als er een taartje bij je koffie staat, om dan te ontdekken dat het je eigen secretaresse is. 3. Bewustzijn. Doe je masker af naar de buitenwereld en kom zoals je echt bent.Dat kan dus ook kwetsbaar zijn. 4.Kwetsbaarheid tonen is een eigenschap van sterke leiders.5. Wees actie-georiënteerd 6. Durf je medewerkers verantwoordelijkheid te geven.

Wanneer kan ik het bedrijf overdragen aan mijn kinderen?

Oeps. Het is verstandig als je dat in stappen doet. Praat eerst met je accountant wanneer het moment is aangebroken om financieel zaken te gaan regelen. Praat dan eens serieus met je kinderen. Ondernemen is hard werken. We zien dat veel kinderen überhaupt het bedrijf van hun ouders niet (meer) willen overnemen. Stel dat ze het wel willen, dan is het wijs je kinderen een ondernemers-assessment te laten doen om te zien of zij wel geschikt zijn om je bedrijf over te nemen.Laat je kinderen éérst bij een ander bedrijf werken, is altijd ons advies. Zo kunnen ze ervaring opdoen binnen een andere hiërarchie . Ga je uiteindelijk. je bedrijf overdragen doe dat dan feestelijk in het bijzijn van alle medewerkers. En, nu komt ie, laat je gezicht voorlopig (liever helemaal niet meer) zien in je ex-bedrijf.Toch dingetjes bespreken of advies geven aan je kinderen? Prima, maar doe dat thuis onder de koffie en niet in het bedrijf.

Ik word van gewoon teamlid nu meewerkend voorman, ik vind dat best lastig. Hoe moet ik mij gedragen?

Goede vraag. Als je elke zaterdagochtend ging voetballen met één van de teamleden: blijf dat vooral doen en gedraag je naar hem of haar zoals je je altijd gedraagt. Je gedrag  /attitude m.b.t.je team wordt wel anders. Je bent nu -hiërarchisch- gezien hoger dan je teamleden. Dat betekent niet dat je je nu maar uit de hoogte moet gaan gedragen. Blijf dicht bij je mensen staan met een hoge doses empathie en durf je eveneens kwetsbaar op te stellen.Wel  spreek je voortaan de taal van het management, je vertegenwoordigt de leiding van het bedrijf. Ga je nog steeds te amicaal om met je teamgenoten en je moet nu van hogerhand een voor je team vervelende beslissing nemen, dan loop je de kans dat het vertrouwen in jou door je team wordt opgezegd.Tegenwoordig wordt er 'nieuw leiderschap' van je gevraagd. Zoek op internet eens naar 21st Century Skills. Kom je er niet uit? laat je dan door ons coachen of volg een cursus bij ons.Kijk hier maar eens. Succes in je nieuwe functie!


Stel ook hier je vraag en ontvang van ons gratis een email met een professioneel advies.

 
 
 
 
Opbellen
E-mail
Info